A koronavírus-krízis az egész országot olyan mértékben leállította, hogy a húsvéti ünnepségeket is felfüggesztették. 1933 óta nem történt ilyen, hogy az egyik legfontosabb spanyol ünnepet, a Húsvétot, nem lehet hagyományosan megünnepelni felvonulásokkal és körmenetekkel. Ebből kifolyólag ez évben csak virtuálisan tudunk elkalandozni Jerez de la Fronterába, ezekkel a képekkel és videókkal, amik a 2018-as húsvéti ünnepségeken készültek.

A Húsvét legfontosabb vonzereje Spanyolországban a körmenet. Azok a szobrok, amelyeket az egyház egész évben a templomokban őriz, hatalmas trónokra szerelve és gyönyörű virág díszekkel ékesítve a felvonulás központjába kerülnek. A felvonulásokon a Szűzanyát, Jézus Krisztust és Jézus keresztre feszítését ábrázoló szobor alkotásokat visznek körbe a városban a vallásos testvériségek vezeklők kíséretében. A menetek a testvériségek saját templomából indulnak, mindegyik más útvonalon vonul végig a városon. Ez egy több órás menet, a szent hét minden napján, más más időpontokban. Némelyik körmenet késő éjszakába nyúlóan, sőt még kora hajnalig is eltart.

A húsvéti felvonulás Spanyolország minden városában más, még Andalúzián belül is vannak különbségek. Jerez de la Fronterában van az egyik legjelentősebb – habár a túristák körében alig ismert – felvonulás, ugyanis itt található a második legtöbb vallási testvériség Andalúziában, Sevillát követően. Ennek köszönhetően a körmenetek száma jóval magasabb mint más városokban. Érdemes ellátogatni Jerezbe Húsvétkor és részt venni ezeken a körmeneteken. Feledhetetlen élményt nyújtanak.Ez is érdekelhet

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: A tartalom védett!