Dalí-Ékszerek (Dalí·Joyas) a Gala-Salvador Dalí Alapítvány állandó kiállítása. Ez a kiállítás a Dalí Színházmúzeum felújított melléképületében található Figueres központjában.

A kétszintes épületben harminckilenc aranyból és drágakövekből készített ékszerek gyűjteménye látható, ezen kívül rajzok és festmények, amik Salvador Dalí a legapróbb részletekig kidolgozott vázlatai az ékszerek elkészítéséhez. Az ékszerek New Yorkban készültek, Dalí felügyelete alatt. Ő választotta ki az anyagokat, színeket és felügyelte a készítésüket.

A gyűjtemény minden darabja egyedi. Kombinált anyagok, formák és Dalí kivételes képzelőereje teszik egyedülállóvá ezeket az ékszereket. Arany, drágakövek (gyémánt, rubint, smaragd, zafír, stb.), gyöngyök, korallok és más nemes anyagok kombinációjából különböző motívumokat alkotnak ezek az ékszerek: szívet, ajkat, szemet, növényi és állati motívumokat, vallási és mitológiai szimbólumokat.

Leghíresebb darabjai ennek a gyűjteménynek: Az idő szeme (1949), Királyi szív (1953), ami dobog (!!), Az űrbeli elefánt (1961).

A Dalí-Ékszerek állandó kiállítására nem kell külön belépőt venni, mivel a Dalí Színházmúzeumba megváltott belépőjegyek érvényesek az Ékszermúzeumba is.

Ezek a képek a galériában nagyobb méretben megtekinthetők.

Ez is érdekelhet

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: A tartalom védett!