A Cavas Codorníu Katalónia legismertebb és leglátogatottabb pezsgőgyára nem csak annak a ténynek köszönhetően, hogy 1872-ben Josep Raventós i Fatjó elsőként készített cavat (pezsgőt) katalán földön, így történelmi jelentőségű, hanem maga az épületei miatt is. Ez egy látványos, modernista épületkomplexum, amelyet a katalán építész Josep Puig i Cadafalch 1895 és 1915 között alkotott, amit 1976-ban történelmi-művészeti emlékműnek nyilvánítottak.

Cavas Codorníu története

A Cavas Codorníu Katalónia legismertebb pezsgőgyára, Spanyolország legrégebbi családi vállalkozása, ami több mint 450 éves múltra tekint vissza, egészen pontosan 1551-re, amikor is Jaume Codorníu első borászati ​​tevékenységét dokumentálták. Legjelentősebb esemény a Codorníu család történetében száz évvel későbbre tehető, Anna Codorníu és Miquel Raventós házassága 1659-ben, amikor két szőlőtermelő család egyesült és megteremtette a jelenlegi pincészet alapjait.

Az első időszak borászati aktivitását követően, több mint két évszázaddal későbben, 1872-ben Josep Raventós i Fatjó először készített pezsgőt Spanyolországban, tradicionális módszerrel, a helyi penedési szőlők felhasználásával: macabeo, xarel·lo és parellada szőlővel. Ily módon létrehozott egy teljesen új ipart a régióban és a Codorníu márkát hozzáfűzte a pezsgőgyártás történetéhez.

Josep Raventós fia, Manuel Raventós i Domenech folytatta ősei munkáját, kutatásba kezdett és innovált a cava világában. Ezen túlmenően megkezdte a Codorníu pezsgők nagyobb mennyiségű forgalmazását nem csak Spanyolországban, hanem a világ minden táján. Nevéhez fűződik a jelenlegi pincészeti épületek kivitelezése is, amik az építészet terén nagy elismerésben részesültek.

Cavas Cordorníu épületei

Manuel Raventós 1895-ben felkérte a katalán Josep Puig i Cadafalch modernista építészt a borászati épületek bővítésére. Abban az időben Puig i Cadafalch még fiatal, de már elismert építész volt, akit olyan munkákkal bíztak meg mint például az Els 4 gats, a Makaya palota vagy az Amatller ház.

A megbízás négy épületet foglalt magába: a csomagoló és szállító termet (jelenleg a recepció épülete), a présházat, a Bodega Grande-t (nagy pince, ahol jelenleg a múzeum található) és a Codorníu család rezidenciájának a modernizálását.

A pincészeti épületek a katalán modernista építészet egyik leglátványosabb példái a maga nemében. Ezekkel az épületekkel Josep Puig i Cadafalch a természet és az ember munkája közötti gyümölcsöző szövetséget szimbolizálja, amiket 1976-ban történelmi-művészeti emlékműnek nyilvánítottak.

Cavas Codorníu látogatása

A Cavas Codorníu rendkívül jól szervezett, csoportos vezetés keretében látogatható. Minden program magába foglalja a pincészet látogatását valamint 2 különböző pezsgő kostolóját. Lehetőség nyílik számtalan “gourmet látogatásra” is, ahol a katalán és spanyol gasztronómiát lehet kipróbálni pezsgőzéssel összekötve.

A Codorníu pincészet látogatása alatt elmerülünk a pezsgőgyártás történetében. Először egy audiovizuális vetítés keretében megismerjük a Codorníu-Raventós család történetét és betekintést kapunk a cava világába. Megtudhatjuk, hogy minden cava palackos erjesztés hagyományos módszerével készül, úgy mint a francia champagne-ok. A cava és a champagne között tulajdonképpen csak ízbeli különbség van, ami az eltérő szőlőfajtára, különbözö éghajlatra és talajadottságokra vezethető vissza.

Az audiovizuális vetítés után megkezdődik a séta a gondozott kertben, ahol közelről is megcsodálhatjuk a Codorníu család rezidenciáját, Josep Puig i Cadafalch gyönyörű modernista alkotását. Az út tovább vezet a Bodega Grande-hoz és a présházhoz, amiket az 1970-es évekig használtak, ahol ma a Codorníu Múzeum található. Ebben a múzeumban ősi gépeket állítottak ki, amiket borok és pezsgők készítéséhez használtak.

A múzeum látogatását követően lépcsők vezetnek le a mély pincerendszerbe, ami 30 kilométer hosszúságú. Itt tárolják a palackokat, ahol akár százmillió palack tárolására is van lehetőség. Ezt követően egy elektromos turista vonat visz körbe minket a pincerendszer egy részén, miközben betekintést nyerünk a pincék labirintusszerű elrendezésébe. A látogatás utolsó állomása és egyben csúcspontja a kóstoló, ahol 2 különböző pezsgő fajtát lehet megkóstolni sós falatkák kíséretében.

Avda Jaume de Codorníu s/n
08770 Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona)

Ez is érdekelhet

2 Hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: A tartalom védett!