A Sagrada Familia nem igényel hosszas bemutatást. Ez a fenséges, még épülőben álló bazilika, Antoni Gaudí remekműve, Spanyolország egyik emblematikus épülete. Sokan azt gondolják, hogy a Sagrada Familia lenyűgöző ereje a külsejében rejlik, de azok, akik már belülről is megcsodálták, tudják, hogy a Sagrada Familia igazi mágiája a belsejében rejlik.

A Sagrada Familia motívumai

Nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy valaki értékelje ennek a ragyogó építésznek a munkáját.  Elegendő a bazilikába belépni és máris szembetűnnek a káprázatos kőoszlopok, amelyek 70 méter magasságot is elérnek és amelyekben nincs egyetlen egyenes vonal sem. Mágikus hatású az öszkép, mert azt az érzést kelti, mintha hatalmas fák árnyékában sétálnánk. Gaudít mindig is a természet formái ihlették, így ebben a remekművében egy erdőt ábrázol, ahol az oszlopok a fatörzsek, a boltozat pedig a lombozat.

Gaudí fiatal korától kezdve reumatikus problémákkal küzdött, ami hosszú ideig megakadályozta, hogy iskolába járjon és gyerekekkel játsszon. Ebből kifolyólag nagyszerű természetmegfigyelővé vált, akit vonzottak a különböző formák és színek. Modelljei a növények, az állatvilág és az ásványi anyagok voltak, ezáltal minden műve, így a Sagrada Familia belseje is, a természet geometriájának megfigyeléséből származik. Nem meglepő, hogy alkotásai fatörzsekre, ágakra, virágokra, csigákra és még sok más természeti formákra hasonlítanak.

A Sagrada Familia fényei

Gaudí csodálatos módon használta fel a fényt a bazilika ékesítésére. Az építész ólomüveg ablakokat használt, amik érzelmi effektusokat eredményeznek, követve a gótikus művészetet, amely inkább a színes ablakokat részesítette előnyben mint a nyílt fény használatát. Gaudí számára a szín az élet megnyilvánulása, a fény pedig természetes elem, amely kifejezést ad az építészetnek. Amikor a napsugarak áthatolnak a színes ólomüveg ablakokon, élénk színek pompájával árasztják el a bazilika belső terét. 

1926 június 7.-én Gaudí a San Felipe Neri templomba indult, de nem tért onnan vissza. Elütötte egy villamos. Nem volt nála igazolvány és elhanyagolt megjelenése miatt koldusnak tartották, így nem segítettek neki a járókelők. Három nappal a baleset után belehalt sérüléseibe. Kérésére a Sagrada Familia kriptájába temették el, ahonnan továbbra is követheti nagy művének kivitelezését, ami remélhetőleg 2026-ra, halálának 100.-ik évfordulójára befejeződik.

Ezek a képek a galériában nagyobb méretben megtekinthetők.


További információk a Sagrada Familia weboldalán találhatók.

Ez is érdekelhet

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: A tartalom védett!